Månedens profil i september 2018
Med bygninger på op mod 3.000 kvadratmeter i Taastrup er Frede West A/S gået imod strømmen i tømrerbranchen. Hvor andre tømrermestre droppede at have eget værksted, valgte Frede West omkring årtusindeskiftet at overtage Københavns Amts vejmandsplads på Hørskætten, en grund på 7.000-8.000 kvadratmeter, og indrette kontor, værksted, maskinsnedkeri og lager.
Frede West ejer fortsat bygningerne, men firmaet er i dag overtaget af sønnen, Lars West. Frede West var møbelsnedker og grundlagde sit firma i 1972 i Vindinge. Siden flyttede det til Sengeløse og i 1999 til Hørskætten.
Lars West, indehaver af tømrervirksomheden Frede West A/S.
Fra Sengeløse til Taastrup
- På det tidspunkt kom der en række miljøkrav, som betød, at enten måtte vi lukke vores tre adresser i Sengeløse eller proppe en masse penge i dem, fortæller Lars West, som er udlært bygningssnedker i Ishøj og blev svend i faderens firma for godt 20 år siden, inden han en håndfuld år senere blev medejer.
Dilemmaet blev løst ved at flytte fra Sengeløse og i stedet investere i at bygge stort værksted og flere lagerrum på den gamle vejmandsplads i Taastrup. Her er der i dag fem medarbejdere på værkstedet og 15 udekørende tømrere.
Den tidligere vejmandsplads på Hørskætten har siden 1999 været hjemsted for firmaet.
Styrke i maskinsnedkeri
- Det var nok mest min fars idé, at vi skulle investere i værksted i stedet for at lukke det. Personligt synes jeg, at det er sjovere at være ude og bygge noget op. Men maskinsnedkeriet er en vigtig del af forretningen, hvor vi bearbejder og leverer træ til trælastforretninger og de store entreprenørfirmaer som NCC og MT Højgaard, oplyser Lars West.
- Vores store styrke i maskinsnedkeriet er, at vi er hurtige til at stille op, når der kommer en ordre, og udføre opgaverne med omhu. De opgaver, hvor skal skæres træ i kilometervis, er ikke os. Det kan de meget bedre i østlandene.
Egen import af enebærtræ
De store lagerhaller bugner af træ af alverdens forskellige sorter – hver med særlige egenskaber i forhold til, hvad træet skal bruges til. Den helt store specialitet er enebærtræ, som Frede West A/S selv importerer fra South og North Carolina på den amerikanske østkyst.
- I mange år var det jo trykimprægneret træ, der blev brugt til skure, terrasser og pergolaer, men det satte miljølovningen en stopper for, og i stedet skulle det være lærk. Det satte vi en masse op af, og det så også godt ud, når vi havde et års gennemgang. Men ved fem års gennemgangen var lærketræet som regel plumråddent, fortæller Lars West.
Enebærtræ ligger klar i USA til at blive sendt til Taastrup.
Enebær fra USA
Under en ferie i midten af 1990’erne besøgte Frede West et savværk i USA, hvor de arbejdede med enebær. Det er en olieholdig træsort og derfor velegnet til udendørs brug, især når træet er i kontakt med jord – fx pæle til hegn og stakitter. Frede West fik en sending sendt over Atlanten.
Siden da har firmaet været fast importør af amerikansk enebær, leveret som brædder og tømmer i en 40 fods container cirka hver anden måned. I Taastrup bliver det tilrettet, så det kan tørre og komme på lager. Noget af sælges videre, andet bruger firmaet selv.
- Det første, vi fik hjem der i 1990’erne, var til skure på en skole i Roskilde. Jeg kører stadig ud og tjekker en gang imellem og graver stolper lidt fri. De ser stadig fine ud, selv om de er ubehandlede, beretter Lars West.
Bygger op hjemmefra
Ud over at skære træ op bruges værkstedet til at løse specialopgaver, eksempel at bygge et skur op, inden det bliver kørt ud til kunden.
Lars West: - Det er en af de helt store fordele ved at have eget værksted. Sådanne opgaver kan du lave uanset vejret, og du behøver heller ikke tage hensyn til andre håndværkere som på en byggeplads, hvor det nogle gange er noget af et puslespil at få det hele koordineret. Vi kan lave elementerne færdige herhjemme og så køre ud og sætte dem op, når det passer.
Stor opgave på Frederiksberg
Ca. en tredjedel af opgaverne er totalentrepriser, resten underentrepriser. Den største opgave i år er Den Sønderjyske By på Frederiksberg, hvor der er opført ca. 2 km nyt hegn og 120 nye låger i en underentreprise til ca. 4 mio. kr.
Af andre opgaver fremhæver Lars West et tagprojekt på en stor beboelsesejendom i Lyngby-Taarbæk, hvor firmaet udførte 24 kviste og 12 ovenlysvinduer. En opgave, som han er stolt over at have løst i 2018, er til en privat aktør i Høje Taastrup, nemlig innovations- og iværksætterhuset inQvation på Erik Husfeldts Vej. Her har Frede West A/S leveret en ganske stor trappe, hvortil der er brugt 2,5 km egetræ i 6x6 tommer; se foto.
Men ikke i Høje-Taastrup
- Vi arbejder i hele Storkøbenhavn, primært for firmaer, boligselskaber og offentlige virksomheder, men ikke for Høje-Taastrup Kommune mere. Jeg er med på, at kommunen skal tænke på sin økonomi, når den udbyder opgaver, men jeg forstår ikke, at de lokale tilbudsgivere bliver valgt fra. Det kan godt irritere mig at skulle køre en halv time ud til jobbet, når der er opgaver lige om hjørnet, siger Lars West, som selv står for de mindre opgaver, mens hans medarbejder Kim Kristensen har ansvaret for de store projekter.
Lars West (th) og en af medarbejderne, Ole Hansen, i maskinsnedkeriet.
Mere træ i byggeriet i dag
- Der er i de senere år kommet en tendens mod at bruge mere træ i byggeriet. Det kan jeg selvfølgelig kun glæde mig over, for træ er et fantastisk materiale og smukt som beklædning på et byggeri. I de fleste opgaver har arkitekterne bestemt, hvilken træsort der skal bruges. Men de er da til at overtale, hvis vi kan se, at den sort slet ikke egner sig til en opgave, siger Lars West.
Samtidig er der meget CO2 at spare, op til 25 procent, ved at bruge træ frem for andre byggematerialer, tilføjer han. Selv har firmaet bidraget til CO2-reduktionen ved i 2014 at købe 1.000 af de træer, der blev plantet i Fløng Folkeskov.
Affaldstræ, spåner m.m. bliver presset til piller og afbrændt i virksomhedens store fyr.
Udfordring: Rekruttering
Hvis Lars West skal nævne, hvad der er firmaets største udfordring på fem års sigt, er det rekruttering af nye medarbejdere.
- Det gælder jo hele byggebranchen. Dansk Byggeri indprenter os hele tiden, at vi skal tage lærlinge ind. Nu er det faktisk ret dyrt at have en lærling; du kan beskæftige en østeuropæer for mindre. Men jeg vil gerne være med til at sikre fremtiden for faget, så vi har tre i lære som tømrere og to som maskinsnedkere.
- Nu er det faktisk også ret sjovt at se, når der kommer en knægt fra Folkeskolen og ikke kan kende forskel på to forskellige træsorter, at han så til sidst står og samler sit eget spær til svendeprøven.
Lars West kan notere, at det går ganske godt med at holde på medarbejderne. Nogle har været der længere end ham selv; en enkelt i snart 40 år.
Alexander Grassov var den første, som blev uddannet maskinsnedker hos Frede West A/S. Han fik sit svendebrev 23. marts 2018 med et flot 10 tal og arbejder i dag som svend i maskinsnedkeriet.