EDC Erhverv Strandfelt & Hjort: Stort behov for lokaler til lager og logistik

Månedens profil i marts 2019

- Vi bliver dagligt ringet op af folk, som søger lagerlokaler i Høje-Taastrup. Der er stort set ”udsolgt” af lagerejendomme til leje og til salg i området. I år har jeg allerede tre gange oplevet at få lagerlokaler afhændet ved første fremvisning, inden vi overhovedet havde nået at lave et prospekt. 

Det er ejendomsmægler Lotte Bach, som beretter om den store interesse for lokaler til lager og logistik i lokalområdet. Hun er erhvervschef i Taastrup-afdelingen af EDC Erhverv Strandfelt & Hjort, hvor hun sammen med erhvervsdirektør og partner John Munch udgør den faste bemanding på Taastrup Hovedgade. John Munch er også tilknyttet forretningens andet erhvervscenter i Lyngby.

Udenfor
John Munch og Lotte Bach, hhv. erhvervsdirektør og erhvervschef i EDC Erhverv Strandfelt & Hjort.

Afdelinger i Taastrup og Lyngby
EDC Strandfelt har i mere end 40 år haft boligforretning i Taastrup foruden Albertslund og Glostrup. Børge Strandfelt er i øvrigt den eneste stadig aktive af de ejendomsmæglere, som i 1971 dannede EDC-kæden.

EDC Erhverv Strandfelt i Taastrup har siden midten af 1990’erne også arbejdet med køb, salg og udlejning af erhvervsejendomme. I sommeren 2018 blev der indgået et strategisk samarbejde med EDC Erhverv Hjort i Lyngby. 

Fokus på erhverv i forstæderne
- Med kontorer i Lyngby og her i Taastrup kan vi dække forstæderne, når det gælder alle former for erhvervsejendomme og erhvervslokaler. Vi er i alt fem erhvervsmæglere med en mangeårig erfaring i udlejning, salg og vurdering af erhvervsejendomme, fortæller John Munch.

Efterspørgsel stiger
Kunderne er primært små og mellemstore virksomheder med behov for at flytte, fordi de udvider eller skærer ned, afhængigt af konjunkturerne. Lige nu går det opad, og efterspørgslen på lokaler stiger. John Munch underbygger med nogle nøgletal:

- I dag er der 540 ejendomme/lokaler til salg eller leje i de otte vestegns kommuner, som udgør vores primære område. 1. juli 2018 var der 595. Der er altså solgt eller udlejet mere, end der er kommet ind. Og den gennemsnitlige liggetid er faldet 24 dage.

Mangel på lager- og logistikfaciliteter
- Vestegnen har udviklet sig til, at virksomhedskunder især efterspørger lager- og logistikejendomme, så de ”ryger” forholdsvis hurtigt, siger Lotte Bach.

- Logistikvirksomheder, store som små, er decideret på jagt efter lagerejendomme i vores område, og vi har en stort køberkartotek med dette kundesegment. På Vestegnen er der virkelig behov for lagerejendomme.

- Til gengæld er der en overvægt af kontorlokaler til leje i industriområderne, som desværre ikke er i høj kurs pt., tilføjer hun.

Indenfor
Lotte Bach og John Munch har arbejdet som erhvervsmæglere i Taastrup i hhv. seks og ni år.

Leje eller eje
Om det skal være eje eller leje, afhænger af flere forhold.

- Under finanskrisen solgte vi ikke så meget i forhold til udlejning. Nu har mange virksomheder på Vestegnen fået luft under vingerne igen og kapital til at ændre lejemål til ejerskab. Samtidig er renten også lav, så det præger selvfølgelig også trenden. Men generelt er det klart mit indtryk, at danske virksomhedsejere gerne vil eje murstenene, siger John Munch.

Af de erhvervslokaler, som er i udbud på Vestegnen lige nu, er cirka 40 procent til salg og cirka 60 procent til leje.

Annoncer og skilte dur stadig
Når det gælder om at få afsat lokaler eller ejendomme, er det stadig de mere traditionelle markedsføringskanaler, der dur.

På boligmarkedet er internettet det foretrukne sted for de boligsøgende. Internettet er også blevet en stor faktor på erhvervsområdet, men avisannoncer, skilte og køber/lejerkartotek får tilsammen fat i flere mulige kunder. John Munch forklarer den forskel med, at på boligmarkedet er køberne mere aktive, fordi de har et behov for at finde en ny bolig.

- Det behov er mere latent hos de erhvervsdrivende. Det vil sige, at de ikke nødvendigvis er aktivt søgende efter nye lokaler, men hvis de ser en annonce, en flyer eller et skilt med gode lokaler, kan det godt få dem til at rykke, siger John Munch.

Forretningen er også medlem af portalen ejendomstorvet.dk, hvor erhvervsejendomme fra hele landet udbydes.

Der er ikke så langt til Taastrup mere
Generelt er markedet for erhvervsejendomme i Høje-Taastrup Kommune ifølge de to mæglere præget af, at udbuddet ikke er voldsomt stort.

- Der sker en udflytning af virksomheder fra København, fordi alt bliver lavet om til boliger derinde. Virksomhederne skal finde et nyt sted, og jeg oplever, at kunder inde fra byen pludselig ikke opfatter Taastrup og Ishøj så langt ude som for år tilbage, siger Lotte Bach, som har været i forretningen i seks år.

En livlig hovedgade
- Vi har kunder, som gerne vil have kontor her på Hovedgaden, fordi det ligger tæt på S-banen. Også lokaler, hvor du kan sælge mad, er efterspurgte.

- Vi må glæde os over, at netop Taastrup Hovedgade er en af de meget få lange forretningsgader, der stadig indeholder mange små og selvstændige butikker. Der er god efterspørgsel på Taastrup Hovedgade, især butikker på 50-100 kvadratmeter, fordi her er liv. Kunder tiltrækker kunder; det er en positiv spiral, påpeger Lotte Bach.

De to erhvervsmæglere nævner også Taastrup Torv som et spændende butiksområde, hvor deres firma pt. udbyder to ledige lejemål.

Torv
Taastrup Torv, hvor EDC Erhverv Strandfelt & Hjort formidler ledige lejemål.

Næste løft bliver Høje Taastrup C
Da Grønttorvet flyttede fra Valby til Høje Taastrup, gav det også et ryk fra relaterede brancher, som gerne ville til Taastrup for stadig at være tæt på det store marked. Næste store ryk kan meget vel blive bydelen Høje Taastrup C, som nu udvikles mellem City2 og Den Gule By ved stationen.

- Vi er ikke involveret i den nuværende fase. Det bliver vi først, når kontorer og butikker skal udlejes eller sælges. Vi er glade for Høje Taastrup C af flere grunde. Det er positivt at få bundet station og City2 sammen, så sammenhængskraften øges. Det vil gavne hele kommunen. Og når der først sker sådan noget, fører det ofte andre nye aktiviteter med sig. Så vi tror, at projektet vil udvide vores marked, siger John Munch.