Damvig Develop A/S: En af de første med 3D print i Danmark

Månedens profil i oktober 2016

Jesper D

Egentligt var det vel en omgang disruption, som søskendeparret Susanne og Jesper Damvig tilbage i 1995 udsatte deres forældres virksomhed for. Forældrene drev Taastrup-firmaet Damvig Plast, som producerede sprøjtestøbte formværktøjer og færdige emner i plast. I 1994 var Jesper med sin far på en stor fagmesse i Tyskland. Her lagde han lagde mærke til nogle personer, som var voldsomt interesserede i en særlig maskine.

I banken for at låne til en printer
- Det var en 3D printer, og jeg var helt vild efter, at vi skulle have en. Min far sagde, at jeg selv måtte købe den. Så da vi kom hjem, var jeg en tur i banken for at høre, at de kunne undvære 2,5 mio. kr. til en 21-årig gut, som ville købe en maskine, som ingen før havde set i Danmark.
Det kunne banken godt, og nu har Susanne og Jesper i mere end 20 år holdt Damvig Develop blandt branchens førende, både på dansk og nordeuropæisk plan. 3D print har mere eller mindre overtaget det prototype marked, som sprøjtestøbt plast havde før, især når det handler om at udvikle modeller og prototyper for kunderne.

Susanne og Jesper Damvig

Susanne og Jesper Damvig var ene om Damvig Develop i de første år, men med 12 medarbejdere har virksomheden i dag en størrelse, der gør den fleksibel og hurtigt kan tage nye teknologier til sig. De to søskende deler arbejdet sådan, at Susanne står for det administrative og Jesper for det tekniske.

God metode til prototyper
- Ja, man kan vel godt sige, at 3D print har disruptet en del af den branche, som Damvig Plast var i. I forhold til at lave prototyper er sprøjtestøbning en dyr løsning, og 3D print er også langt hurtigere. Med sprøjtestøbning kunne der gå 4-6 uger, før et emne var færdigt. Med vores teknologi får vi en fil med kundens 3D tegning af prototypen, og 24 timer senere kan vi sende den færdige prototype afsted.
- Hvis du så tager i betragtning, at en prototype måske skal laves om fem-seks gange, før du har den endelige form, så er der en meget stor tidsgevinst i 3D teknologien. Og tid er et meget vigtigt parameter i en produktudvikling, bemærker Jesper Damvig. 

Har overtaget markedet
Damvig Develop ligger på Kuldyssen i Taastrup i de bygninger, hvor Damvig Plast før lå. I de første år delte de adressen, men efterhånden flyttede sprøjtestøbning til Polen og Kina, og i 2002 valgte familien at lukkede for Damvig Plast og gå fuldt ind i 3D i Damvig Develop.
- Vi var heldige i forhold til andre i branchen, at vi havde taget 3D til os og derfor fortsat kunne servicere en stor del af de gamle kunder, men med en langt mere konkurrencedygtig teknologi. Og samtidig kunne vi tiltrække nye kunder fra hele Europa, fortæller Jesper. 

En avanceret limpistol
3D printere er snart hvermandseje, men de 12 printere, der står hos Damvig Develop er af en helt anden kaliber. Jesper kalder det en avanceret limpistol, der ved hjælp af lys og laser smelter og hærder en lysfølsom plasttype, fotopolymer.
- Alle kan købe en printer som vores, men vi er foran på point, fordi vi har nogle medarbejdere, som har været hos os i rigtig mange år og har en meget omfattende viden om teknologien, og hvad den kan gøre for kunderne. Vi kan printe et brillestel til en brilledesign, eller vi kan printe et hjerte med en indbygget fejl, som læger kan øve sig op, inden de skal operere for samme fejl i virkeligheden.
Den mest spektakulære opgave ligger størrelsesmæssigt i den anden ende af skalaen. Det var nemlig en såmaskine i fuld størrelse, sammensat af hundredvis af elementer, som blev 3D-printet.

Emner i plast
Eksempler på 3D print fra Damvig Develop.

Specialister i medico
I Danmark er der to andre virksomheder på samme niveau som Damvig Develop og så en underskov af mindre virksomheder med mere simple løsninger.
- Vores primære konkurrenter er udenlandske virksomheder, der har været på banen lige så længe som os. Der er nogle rigtige store imellem, især omkring den tyske bilindustri.
- Vi har valgt, at vi ikke vil være afhængige af én kunde. Så vi har sat det loft, at samme kunde højst må udgøre 20 % af vores omsætning, oplyser Jesper. Desuden har vi specialiseret os i højpræcision til høreapparater, hvor Danmark jo har nogle af verdens førende virksomheder, og i avanceret udstyr til medico-branchen, som er et andet dansk styrkeområde.  

Data destrueres når opgaven er løst
Omkring 70 % af omsætningen er med danske kunder. Men der er også store kunder i Holland, Vietnam og Kina.
Damvig Develop leverer prototyper og er derfor uhyre tæt på kundernes produktudvikling. Det kræver dyb fortrolighed og tillid. Det er fast procedure, at de data, som kunden har leveret i processen, bliver destrueret, når produktet er leveret.
- Ofte aner vi faktisk ikke, hvad det er, vi printer. Produktet har bare en kode, og så indgår vi ellers i en proces, hvor kundens ingeniører sender nye 3D tegninger frem, indtil de og vi når frem til den bedste løsning på deres udfordring. 

Nu også til serieproduktion
Damvig Develop oplever, at 3D print i stigende grad nu – foruden prototyper – også bruges til mindre serieproduktioner. I dag udgør det 15-20 % af omsætningen og vokser støt. Det gælder for eksempel specialdesignede brillestel eller medicinsk udstyr. Derfor er strategien nu at være top-end leverandør af prototyper, men også at levere lavproduktion.

Brillestel

Jesper Damvig med et brillestel – et af de emner, hvor Damvig Develop ikke blot laver prototyper, men også serieproducerer i mindre skala.

Alt er muligt
Jesper Damvig ser ingen grænser for, hvor 3D print kan bruges: - Jeg havde en gang den holdning, at den dag teknologien ville blive en del af flyindustrien, ville jeg holde op med at flyve. Men nu bruger flere af de store flyproducenter komponenter, der er 3D printet. Så jeg er holdt op med at sige, at ”det kommer aldrig til at ske”, når vi taler om fremtiden for 3D print.

Produktion Damvig
Fra et af produktionslokalerne hos Damvig Develop.