Månedens profil i september 2016
Et besøg på Copenhagen Markets en tidlig tirsdag morgen er et rent bombardement af dine farvesanser. De store bygninger i Høje-Taastrup TransportCenter er især om tirsdagen præget af snitblomster i alverdens farver. I nattens løb er de kommet frem fra Holland, som leverer op mod 90 procent af alle snitblomster til de nordeuropæiske markeder.
- Og da Amsterdams eget marked er lukket i weekenden, bliver der handlet på auktionen mandag morgen. Herefter køres varerne til Danmark med ankomst natten til tirsdag. Så hver tirsdag morgen er en hel festival i farver herude, fortæller Jens Faarup, adm. direktør i Copenhagen Markets.
90 forretninger under ét tag
Det er ikke kun blomsterne, der gør markedet til en farverig oplevelse. Ca. 90 selvstændige firmaer har lejet stadeplads i de 67.000 kvadratmeter store bygninger. Og det er i mange tilfælde forretninger, som kæmper om de samme kunder. Så lejerne er ikke kun kolleger, men i lige så høj grad også konkurrenterne. Det kan man godt mærke en gang imellem.
Tonen er rå, men hjertelig
- Tonen er nok lidt anderledes her end i et børsnoteret selskab. Jeg er ansat til at få driften til at fungere uden at blive blæst omkuld af den ligefremme omgangstone nede i hallen. Nogle gange må jeg være landsbyhøvdingen, som afgør, hvem der har ret, siger Jens Faarup.
- Det er nogle originaler, men også dejlige mennesker og drønskægge at være sammen med. De ved jo også godt, at de er lige så meget kolleger som konkurrenter. Hvis en grøntforretning ikke lige har den aubergine, som kunden vil have, kan lejeren lige smutte bagom ind til naboen og få nogle auberginer til sin kunde der. Så på den måde hjælper lejerne også hinanden.
Omsætter flere mia. kroner
Da der er tale om 90 selvstændige forretninger, kan Jens Faarup ikke vide eksakt, hvor stor omsætningen af. Men baseret på opgørelser fra de år, hvor Grønttorvet lå i Valby, anslår han forsigtigt, at det er 4 mia. kr.
Grønt-sektionen åbner klokken 4, og blomster-sektionen kl. 5. Så følger nogle hektiske timer, hvor grønt- og blomsterhandlere fra det meste af Østdanmark og Sydsverige myldrer ind for at forsyne sig til dagens handel hjemme i deres egne butikker. Henad formiddagen er alt stille igen.
Fra Valby til Høje Taastrup
Copenhagen Markets åbnede i Høje Taastrup den 4. april 2016. Inden da havde Grønttorvet ligget 58 år i Valby, hvor 800 gartnere i sin tid gik sammen om at leje en grund af Københavns Kommune. I Valby var det organiseret som et andelsselskab, som med tiden overtog ejendommen i Valby.
Rent logistisk blev placeringen i Valby mere og mere udfordrende, og for snart ti år siden købte andelsselskabet grunden på 200.000 kvadratmeter i Høje Taastrup for at bygge et nyt grønttorv her. Men først da Jens Faarup blev hentet ind som adm. direktør i 2013, kom der gang i projektet. Han skaffede et lån på 400 mio. kr. til at bygge for og fik en aftale med en entreprenør. Samtidig blev det aftalt, at investeringsfonden Nordic Real Estate Partners skulle overtage ejendommen, når markedet åbnede.
Grund med 14 m højdeforskel
Det tog to år at bygge huset. Lang tid gik med at jævne grunden ud. Der viste sig at være en højdeforskel på 14 meter, så en del jord blev flyttet rundt, og arealet stabiliseret, før de to første bygninger på 55.000 kvadratmeter kunne opføres.
Det gik så godt med at udleje de to bygninger, at Copenhagen Markets øgede projektet med 12.000 kvadratmeter.
Bedre indretning = bedre varer
- I Valby havde vi 80.000 kvadratmeter under tag, men herude har vi indrettet os langt bedre logistisk og kan klare os med mindre plads. Næsten alle lejere har egne sluser, hvor de får varer ind. Det kræver mindre plads end store fælles sluser.
- Det giver også nogle bedre varer, fordi du skal håndtere dem færre gange. jo færre omladninger, jo bedre er det for de varer, der bliver handlet her.
God energi og godt miljø
Også på energi- og miljøsiden er det nye grønttorv et stort skridt frem. Hele bygningen er forsynet med fjernkøling fra Høje Taastrup Fjernvarme. Den kølige væske ledes først ind i markedets grønne sektion med frugt og grønt, der opbevares ned til 4 grader. Derfra går væsken videre til blomsterhallen, hvor temperaturen må være op til 8-10 grader. Til sidst sendes væsken – nu noget varmere end da den kom – tilbage til fjernkøleanlægget.
Copenhagen Markets har egen affaldscentral. Markedet har selv ca. 4.000 ton affald pr. år plus 500 ton pap, engangspaller m.m. som skrald fra P-områder, m.v. Centralen er godkendt til at tage mod affald udefra, så de grønt- og blomsterhandlere, der køber ind på markedet, kan faktisk tage affald fra deres butikker med ud til Copenhagen Markets og aflevere det der.
God service fra kommunen
- I sin tid blev grunden i Høje Taastrup købt på grund af sin gode trafikale beliggenhed. Men jeg må sige, at den kommunale service også har vist sig at være et godt argument for placeringen. Vi er blevet fabelagtigt god modtaget af Høje-Taastrup Kommune, som har været fleksibel og serviceminded, siger Jens Faarup og illustrerer med dette eksempel:
- Jeg stod i pinsen og manglede en tilladelse til at tage vores genbrugsstation i brug. Jeg skrev en mail sent fredag eftermiddag til kommunens tekniske direktør, om han kunne fremme sagen. Pinsedag fik jeg et opkald, hvor han beklagede, at han først havde set min mail nu, men at der var sat folk i gang. En time senere havde jeg tilladelsen.
Men også plads til forbedring
Jens Faarup mener dog, at der også er områder, hvor kommunen kan gøre det lidt bedre:
- De gør jo meget for at tiltrække større logistikvirksomheder, men så må man også skabe logistikken til dem, synes jeg. Ring 5 måtte gerne være lidt mere end en ide. En bredere vej fra motorvejen til transportcentret vil også være et løft. Og så har vi altså et issue med parkering.
Hvor kan chaufførerne sove?
- Vi har hver måned 50.000 indkørsler af vare- og lastbiler. De kommer døgnet rundt, og mange har kørt nede fra Europa. Når de har læsset af, skal de have et sted, hvor de kan holde og sove. Jeg har ikke plads til dem, og jeg hører det samme fra andre aktører herude.
- Kommunen må sørge for, at der er plads til de biler, de gerne vil tiltrække. Det er et reelt problem på grund af reglerne om køre/hviletid, siger Jens Faarup, som foreslår kommunen at udvide transportcentret og også lave holdepladser andre steder.
1.000 arbejdspladser
Den offentlige transport i Høje Taastrup matcher heller ikke helt Valby, bemærker Jens Faarup. Det er med tanke på de ca. 1.000 personer, som har deres arbejdsplads i Copenhagen Markets. Og de møder ind ganske tidligt, fordi handelen går i gang allerede klokken 4. Medarbejderne er gerne mødt to timer før.
Direktøren stopper igen
Ifølge aftalen med Nordic Real Estate Partners skal Jens Faarups organisation drive Copenhagen Markets frem til udgangen af 2017.
- Vi sørger for, at teknik, bomsystem, renovation osv. fungerer, og så er der også stadig nogle kvadratmeter, vi skal have lejet ud. Men jeg har vidst, fra jeg fik jobbet, at det slutter 31.december 2017, og det har jeg det godt med. Sådan har jeg altid arbejdet. Jeg er ikke til udelukkende drift, men vil hellere arbejde med at etablere noget nyt eller blive sat ind for at løse udfordringer i en given virksomhed.